Cao voor uitzendkrachten 2026

Nieuwe CAO voor uitzendkrachten 2026.

Belangrijke wijzigingen op een rij.

De nieuwe cao voor uitzendkrachten gaat in vanaf januari 2026 en brengt de nodige veranderingen met zich mee. Zo wijzigen onder andere de regels rondom loon, pensioen en contractfasering. Op deze pagina ontdek je wat dit voor jouw organisatie betekent en wat je van ons als RAAAK kunt verwachten.
Nieuwe cao voor uitzendkrachten vanaf 1 januari 2026.
Per 1 januari 2026 treedt de nieuwe cao voor uitzendkrachten 2026 in werking.
ABU, NBBU en vakbond LBV hebben hierover een onderhandelaarsakkoord bereikt. Deze cao is tot stand gekomen op basis van het SER-MLT-advies uit 2021 en sluit aan op de verwachte invoering van de Wet meer zekerheid flexwerkers. De nieuwe cao bevat ingrijpende veranderingen, met als doel: sterkere arbeidsvoorwaarden en meer zekerheid voor flexkrachten.

De nieuwe cao brengt een aantal belangrijke veranderingen met zich mee. Zo worden flexkrachten in beloning gelijkgesteld aan vaste medewerkers, verandert de opbouw van het fasensysteem en wordt pensioen voortaan meegewogen in de toets op gelijkwaardigheid. Hieronder lichten we de vier meest ingrijpende wijzigingen voor je uit.
Belangrijke wijzigingen op een rij.

Wel zo makkelijk.



Gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden
Wat verandert er?
Flexkrachten krijgen recht op arbeidsvoorwaarden die minimaal gelijkwaardig zijn aan die van vaste medewerkers in vergelijkbare functies bij de opdrachtgever. Dit omvat alle arbeidsvoorwaarden (zoals loon, toeslagen, werktijden, overwerk, rusttijden, vakantie en werken op feestdagen. Het totaalpakket moet in waarde gelijk zijn, ook al hoeven de afzonderlijke onderdelen niet identiek te zijn.

Wat betekent dit concreet?
Tot nu toe kregen flexkrachten een beloning volgens de zogenoemde inlenersbeloning, gebaseerd op een beperkt aantal arbeidsvoorwaarden. In de nieuwe cao moeten flexkrachten arbeidsvoorwaarden krijgen die in totaal minimaal gelijkwaardig zijn aan die van medewerkers in vergelijkbare functies bij het inlenende bedrijf. Het zorgt voor meer rechtsgelijkheid en voorkomt verdringing op de arbeidsmarkt.

Voorbeeld: als een vaste medewerker recht heeft op een bonus of extra vrije dagen, dan moet dit – als het tot het totale arbeidsvoorwaardenpakket behoort – ook op een gelijkwaardige manier gelden voor de flexkracht. Dat mag via alternatieven, zolang de waarde, maar gelijk is.
Afschaffen van de inlenersbeloning

Wat verandert er?
De bestaande systematiek van de inlenersbeloning wordt dus afgeschaft. In plaats daarvan wordt de beloning van de flexkracht volledig afgestemd op de arbeidsvoorwaarden die gelden bij de opdrachtgever. Dit betekent dat standaardpercentages voor componenten: reserveringen, vakantiedagen en vakantiebijslag vanuit de ABU CAO komen te vervallen en plaats maken voor de geldende componenten vanuit de eigen van toepassing zijnde CAO van het inlenende bedrijf. Flexkrachten krijgen voortaan zoveel mogelijk dezelfde maar in ieder geval gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden als vaste medewerkers bij de opdrachtgever.

Wat betekent dit concreet?
De bekende systematiek van de “inlenersbeloning” (de set van 10 beloningselementen die flexkrachten minimaal moeten krijgen) vervalt. In plaats daarvan geldt de eis van gelijkwaardigheid van arbeidsvoorwaarden.

Aangezien Nederland vele cao’s kent, vraagt dit om een gedetailleerde analyse van het arbeidsvoorwaardenpakket van opdrachtgevers. Denk aan reiskostenregelingen, opleidingsbudgetten of thuiswerkvergoedingen.

Om goed voorbereid te zijn, adviseren wij u om regelmatig de website wijzerbelonen.nl te raadplegen. Hier vindt u altijd de meest actuele informatie over de nieuwe cao en de invoering daarvan. De inhoud wordt continu bijgewerkt op basis van de laatste inzichten en afspraken.
Nieuwe pensioenregeling
Wat verandert er?
Per 1 januari 2026 wordt een nieuwe pensioenregeling ingevoerd voor flexkrachten. De totale pensioenpremie stijgt naar 23,4% van de pensioengrondslag, waarvan 15,9% voor rekening van de werkgever komt en 7,5% voor de medewerker. Alle flexkrachten van 18 jaar en ouder bouwen vanaf dag één pensioen op.

Wat betekent dit concreet?
Tot nu toe was er een wachttijd van 26 weken voordat flexkrachten begonnen met pensioenopbouw. Vanaf 2026 bouwen alle flexkrachten vanaf de eerste werkdag pensioen op via de nieuwe regeling van StiPP (de pensioenuitvoerder voor flexkrachten). De totale premie gaat omhoog naar 23,4%, waarvan het grootste deel door de werkgever wordt betaald.
Wijzigingen fasensysteem
Wat verandert er?
Deze wijziging is geen afspraak, direct voortvloeiend uit de nieuwe CAO, maar gekoppeld aan een wetswijziging die per 1 januari 2027 waarschijnlijk zijn intrede doet. Dit betreft de “Wet meer zekerheid flexwerkers”. Daarmee verandert het volgende:

Fase B wordt verkort van 3 naar 2 jaar.

De onderbrekingstermijn tussen twee uitzendovereenkomsten wordt verlengd van 6 maanden naar 5 jaar.

Wat betekent dit concreet?
Uitzendovereenkomsten kennen fasen A, B en C, waarbij fase A de flexibelste en fase C de meest vaste vorm is. Fase B wordt verkort van 3 jaar naar 2 jaar, maar wel nog steeds met de mogelijkheid van 6 contracten. De onderbrekingstermijn (bijvoorbeeld bij een korte stop tussen twee uitzendovereenkomsten) voor de keten wordt verlengd van 6 maanden naar 5 jaar. Dit voorkomt het “resetten” van het fasesysteem (lees: dat middels het hanteren van een onderbreking van 6 maanden of langer de keten opnieuw kan worden gestart) Flexkrachten stromen door de verkorting van fase B naar 2 jaar (per waarschijnlijk 1-1-2027) sneller door naar een contract voor onbepaalde tijd (fase C), waardoor meer werkzekerheid ontstaat. Op Uitzendovereenkomsten in fase B die zijn gesloten onder gelding van de “oude regeling” van drie jaar, blijft die oude regeling van toepassing.
Overgangsregeling van 6 maanden
Wat verandert er?
Voor flexkrachten die er door de nieuwe cao tijdelijk op achteruitgaan in beloning, is een overgangsregeling van zes maanden afgesproken. Gedurende deze periode behouden zij hun huidige arbeidsvoorwaarden inzake zoals vakantiedagen en vakantiebijslag.

Wat betekent dit concreet?
Door de nieuwe regels inzake gelijkwaardigheid kunnen sommige flexkrachten in eerste instantie minder verdienen (geen 8,33% vakantietoeslag maar 8%) of 20 vakantiedagen gaan ontvangen in plaats van 25. Er is daarom een overgangsregeling van 6 maanden afgesproken. Gedurende die periode behouden flexkrachten hun bestaande arbeidsvoorwaarden. Dit geldt voor flexkrachten die op 31 december 2025 al werkten onder gelding van de “oude” cao en er op achteruit zouden gaan door de nieuwe afspraken.

Webinar: Nieuwe cao voor uitzendkrachten.

Wat betekent dit voor u?

Op 2 & 4 septemeber organiseren we een webinar over de nieuwe cao voor uitzendkrachten. Hierin geven we je stap-voor-stap-inzicht in wat deze cao voor jou betekent. We bespreken de belangrijkste wijzigingen, de impact op jouw organisatie en hoe wij ons als RAAAK Personeel voorbereiden om jou hierbij goed te ondersteunen.

Aanmelden? Dat kan via onderstaande button.


ABU Cao voor uitzendkrachten 2026.

Helder en concreet

Wil je de volledige ABU Cao voor uitzendkrachten 2026 nog eens rustig doorlezen? Download hier de officiële versie van de ABU-Cao voor uitzendkrachten. Zo heb je alle afspraken, wijzigingen en essentiële informatie bij de hand.


Veelgestelde vragen.

In 1 handig overzicht.



Wat verandert er precies in de nieuwe cao
De nieuwe cao bevat afspraken over loonstijgingen, snellere pensioenopbouw, strengere regels rondom fasering en meer focus op scholing en inzetbaarheid. Dit heeft invloed op de inzet en verloning van flexkrachten.
Wat betekent dit voor mijn tarieven
Door de loonsverhogingen en andere cao-aanpassingen kunnen de tarieven stijgen. RAAAK Personeel analyseert dit per opdrachtgever en onze backoffice communiceert transparant over de impact.
Past RAAAK bestaande contracten automatisch aan?
Ja. Je hoeft zelf geen actie te ondernemen. Wij zorgen dat alle lopende uitzendingen tijdig worden aangepast aan de nieuwe cao-afspraken.
Hoe blijf ik voldoen aan de nieuwe regels?
RAAAK volgt de cao-afspraken op de voet en past deze correct toe. Je bent dus verzekerd van naleving van de wet- en regelgeving zonder extra administratieve lasten.
Wat betekent dit voor onze flexkrachten?
Voor hen betekent het meer zekerheid, betere arbeidsvoorwaarden en ontwikkelmogelijkheden. Dit verhoogt de betrokkenheid en verlaagt het verloop.
Maken bonussen onderdeel uit van de essentiële arbeidsvoorwaarden?
Ja, bonussen horen ook tot de essentiële arbeidsvoorwaarden. Van belang is natuurlijk wel onder welke voorwaarden een medewerker in aanmerking komt voor een bonus.
Wat doet RAAAK om mij te ondersteunen?

Wij bieden

  • Telefonische hulplijn, dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 12:00 uur op 085 - 486 52 02
  • Duidelijk overzicht met alle wijzigingen
  • Proactieve tariefupdates
  • Advies over flexibele inzet
Direct contact.
Liever direct contact? Vul hieronder je gegevens in.
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.